skogsbad

Skogsbadets magiska helande effekt

Skogsbad har varit en populär terapi i Japan i århundraden. Denna typ av “bad” görs traditionellt utomhus, och målet är att vara närvarande i naturen genom att lyssna på ljudet av fågelkvitter och vara uppmärksam på vad du upplever. Man kan klassa det som en typ av mindfulness. Ett skogsbad kan ha många fördelar, bland annat avslappning, stresslindring och förbättrad sömnkvalitet.

Vad är ett skogsbad?

Ett skogsbad är att i en naturlig miljö utföra en typ av avslappnande övning för att uppnå fysiskt och psykiskt välbefinnande. Ibland kallas det Shinrin-yoku, och den japanska förståelsen av denna urgamla tradition har fått stöd av forskning. Människor som tar skogsbad rapporterar att de känner sig mer uppfriskade, mindre stressade och har bättre förmåga att hantera stressiga situationer när de kommer hem.

Hur kan jag ta ett skogsbad?

Hur går det till då? Här är några idéer om hur du kan skapa ditt eget personliga skogsbad!

Vi rekommenderar att du börjar med att tillbringa fem minuter i naturen varje dag. Det behöver inte vara en lång promenad eller vandring, ta bara ut tid ur ditt schema och gå ut! När du känner dig redo att prova längre perioder föreslår vi att du avsätter 30-60 minuter för skogsbadet. Hela poängen är att du är på en lugn, trygg plats där du kan fokusera på de sinnesintryck du får av skogen. Det kan vara dofter, ljud eller det du ser. Om du bor nära en vandringsled kan du prova att promenera eller sätta dig på en stubbe och ta in det du ser.

När du hittat bra platser för skogsbaden är det bara att göra en rutin av det! Du kan göra det nästan var som helst, men tänk på att vara uppmärksam så du är på en plats som du känner dig säker på. Undvik att gå ut i skogen när det är stormvarning, eller i områden där det pågår exempelvis älgjakt. Ha alltid på dig reflexkläder.