Äventyr med hundsläde

Hundspann är en äventyrssport som har funnits i många århundraden. Det går till så att det vanligtvis är flera hundar (eller i alla fall minst två) och en person som sitter längst fram på släden. 

Hundarna drar släden genom att springa i parallella linjer (vanligtvis med huvudet nedåt). Detta skapar en jämn luftström bakom dem som driver hundspannet framåt. Hundspann har många fördelar jämfört med andra typer av vinteraktiviteter som skidåkning eller snowboarding. En nackdel är att det tar betydligt längre tid att komma fram till sin destination än om man kör bil! Men det är en helt annan upplevelse, och att få se hundarna jobba är mycket givande!

Roligt för både hund och människa

Hundarna skäller ofta otåligt för de vill iväg, de tycker det är roligt att springa. Vissa raser är bättre än andra på att dra slädar. Sibiriska hundraser som Huskies och Grönlandshundar är populära val för hundspann eftersom de är uthålliga när det gäller att springa långa sträckor i ojämn terräng. De har också en naturlig tendens till lagarbete vilket gör dem lättare att träna! Men det finns också många andra bruksraser som gillar att dra hundspann. För hobby och fritid så behöver de inte vara en speciell ras. Även små hundar kan med anpassade slädar också lära sig att dra.

Klä dig varmt

När det gäller människorna måste de ha flera lager på sig för att frysa. Man kyls ner extra av luftdraget när man åker. Vindskyddade handskar är absolut nödvändiga! Och det kan vara roligt att spänna på sig skidor eller snowboard och prova att åka med några hundar på det sättet. Men riktiga slädhundar stannar inte hur som helst, så detta är inte alltid rekommenderat. Men för dina egna hundkompisar kan detta vara en bra aktivitetet.

Många människor ägnar sig numera åt hundspann som vintersport, men det är en vintersport som även många provar på när de är på semester i fjällen eller vinterlandskap. På så sätt är hundspann ett sätt även för stadsbor att uppleva naturen.