Packa rätt inför Norrlandssemestern

Norrland är ett av Sveriges vackraste landskap med norrsken, älvar och skog. Ska du ge dig iväg till Norrland i sommar gäller det dock att packa rätt eftersom vädret kan slå om ganska fort och naturen är av det vilda slaget. Slittåliga kläder, överlevnadsutrustning och bra skor är ett måste!

Att resa till Norrland gör att du kommer hem med ett minne för livet. Du kommer ha sett så otroligt intressanta saker som den samiska kulturen med renskötsel och hantverk, men framför allt kommer du att vara ett med naturen. Därför är det viktigt att du tar med dig överlevnadskit som stormkök och tändstål av hög kvalitet eftersom tändstickor lätt blir fuktiga och sedan inte kan användas för att tända eld.

Varma och tåliga kläder och skor

När du är i Norrland är det viktigt att du tänker på vilka kläder och skor du ska ha med dig ut i den vilda naturen och bland farliga djur som björn och järv. Tänk inte att det ska vara snyggt utan slitstarkt och hålla värmen samtidigt som det transporterar bort fukt. Bra kläder som du ska ha med dig är exempelvis:

• Ytterplagg som skyddar mot vind, väta och kyla
• Ett bra underställ, gärna fler som du kan byta med
• Kängor att vandra långt i

Se till att alltid välja material i kläderna som är lätt att andas och som inte är för tungt när du rör dig. Kolla in bra outdoor-butiker som säljer både kläder, skor och utrustning för äventyr och outdoor aktiviteter. Ska du verkligen leva nomadliv är det extra viktigt att tänka på klädsel men också hur tältet du ska bo i är. Du ska inte bara köpa ett vanligt campingtält om du vet att vädret kan bli dåligt. Välj noga din utrustning på alla plan!

Ha tillräckligt med utrymme i väskan om du köper med dig något

Norrland är känd för bland annat den samiska kulturen. Samerna är fantastiskt duktiga på hantverk och mat och förmodligen kommer du vilja köpa med dig både det ena och det andra från samebyarna. Se därför till att du har tillräckligt med plats i packningen och väskan för att ta med dig allt hem.